Sain työkaveriltani julisteen, jossa komeilee kissan kokoisilla kirjaimilla Ansel Adamsin miete: ”You don’t take a photograph, you make it”. Lause luo ajatuksen siitä, että valokuvaksi ei lasketa otosta, jota ei ole tietoisesti tehty. Kuva, joka on vain otettu, ei siis täytä valokuvan kriteerejä. Näkökulma on katsojalähtöinen, sillä Adams ajattelee, että kuvaajan tulisi kuvaa ottaessaan kysyä itseltään: ”Miksi jotakuta kiinnostaisi ottamani kuva tai mitä tähän kuvaan voisi lisätä tai mitä siitä voisi poistaa, jotta se olisi todella hyvä?”

Vastakysymyksenä voisin esittää Adamsille: ”Haluammeko miellyttää kuvillamme toisia ihmisiä tai pitääkö kaikkien kuvien ylipäätään päätyä arvostelun kohteeksi?”

Yllättävä tilanne Madridissa. Istun bussissa ruuhkassa ja seuraan ohimeneviä autoja.

Yllättävä tilanne Madridissa. Istun bussissa ruuhkassa ja seuraan ohimeneviä autoja.

Käsikirjoitettu omakuva. Lähes kaikki kuvassa on ennalta suunniteltua.

Käsikirjoitettu omakuva. Lähes kaikki kuvassa on ennalta suunniteltua.

Koska valokuvaa on tutkittu varsin kattavasti yllä kuvailemastani näkökulmasta, en aio, jos edes pystyisinkään, tyhjentävästi siitä kirjoittamaan. Sen sijaan hyppään suoraan kysymykseen, jonka olen useampaan kertaan aiheeseen liittyen kysynyt aloittelevilta kuvaajilta: ”Jos olisit ammattikuvaaja, millainen kuvaaja voisit kuvitella olevasi?”

Kysymys avaa valokuvauksen monimuotoisuutta ammatinharjoittajan tai vaativan harrastajan näkökulmasta. Otetaan pari esimerkkiä. Tuotekuvaaminen studiossa ei voisi kovin paljon enempää erota kuvajournalistin työstä, vaikka työvälineenä saattaa toimia sama Nikonin tai Canonin ammattirunko. Eroavaisuus studio- ja uutiskuvaamisen välillä syntyy kahdesta merkittävästä tekijästä: 1) kuvauspaikan olosuhteista ja 2) niiden hallittavuudesta.

Täysin sattumanvarainen tilanne Budapestissa. Kävelin puistossa ja huomasin rullalautailijat.

Täysin sattumanvarainen tilanne Budapestissa. Kävelin puistossa ja huomasin rullalautailijat.

Kuvitellaan tuotekuvausta nojatuolista. Kuvaaja voi ainakin teoriassa määritellä olosuhteet ja asetella kohteen juuri kuten itse haluaa. Luovuus tällaisten kuvien kohdalla alkaa kukkia rauhassa hyvissä ajoin jo ennen kuvaamista. Itse valokuvaussessio on siis pitkälti käsikirjoitettu – vähintäänkin kuvaajan päässä.

Sitten mietitään kuvajournalistia omassa työssään: Kuvauskeikalle on lähdettävä hyvin pienellä tai lähes olemattomalla ennakkosuunnittelulla. Uutiskuvien ideana on kertoa jotain uutta, jotain sellaista, mitä emme välttämättä vielä osanneet ajatellakaan. Kukaan ei pysty esimerkiksi ennustamaan futismatsin lopputulosta, joten urheilukuvaaja ei paljon voi suunnitella etukäteen. Tämän lisäksi uutiskuvaajalle kuvausmiljöö on täysin uusi.

Käsikirjoitettu kuva. Tämän pohjalta tehtiin Hotellin avajaisten kutsukortti. Kukan sijainti pinnalla, väri ja tausta olivat tarkkaan mietittyjä.

Käsikirjoitettu kuva. Tämän pohjalta tehtiin Hotellin avajaisten kutsukortti. Kukan sijainti pinnalla, väri ja tausta olivat tarkkaan mietittyjä.

Kumpikaan edellä mainituista kuvausmaailmoista ei ole helppo. Nojatuolikuvaajan pitäisi kyetä valokuvillaan luomaan tuolista oikeanlaisia mielikuvia, jotka saavat ihmiset ostamaan sen. Uutiskuvaajan taas on kyettävä sopeutumaan uusiin ja yllättäviin tilanteisiin, jotta saisi valokuvistaan näyttäviä ja kiinnostusta herättäviä. Yleensä palkituimmat uutiskuvat on otettu juuri oikealla hetkellä, jolloin yksi kuva kiteyttää jonkin merkittävän tapahtuman. Nämä esimerkit ovat jossain määrin kuvaamisen äärilaitoja valokuvan suunnittelun suhteen. Ne ovat barometrin eri päissä, mutta väliin jää paljon harmaata aluetta täynnä kuvaustilanteita, jotka ovat vain osittain käsikirjoitettuja.

Monelle valokuvausta harrastavalle kuvaamisen mahdollisten ongelmien syy voi olla siinä, että kuvaa itselle väärällä tavalla. Toisille sopii paremmin valmiiksi käsikirjoitettu kuvaaminen ja toisille nopea soveltaminen uusissa ja yllättävissä tilanteissa. Oletko miettinyt missä kohtaa barometriä itse olet parhaimmillasi?

Sziget rock-festareilta Unkarista. Otin kuvan, koska väsytti ja esiintymislava valaisi kivasti taivaan.

Sziget rock-festareilta Unkarista. Otin kuvan, koska väsytti ja esiintymislava valaisi kivasti taivaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.